PDF Tlačiť E-mail

 

5. marca 2013 – Žiacka konferencia:


NÁŠ REGIÓN A ZAUJÍMAVOSTI

 

V rámci projektu ESF "Ukáž mi – zapamätám si, urobím – pochopím." v minulých dvoch rokoch SSOŠT usporiadala niekoľko konferencií na rôzne témy. Tento školský rok si konferenciu pripravili žiaci organizovaní Žiackou radou. Po niekoľkých stretnutiach sa žiaci dohodli, aké témy by mohli žiakov zaujať, a čím by mohli obohatiť a spestriť bežný študentský život na našej technickej škole. Zhodli sa na „Zaujímavostiach z nášho regiónu a zo sveta“ a na „Voľnočasových aktivitách a športe“.

Konkrétna realizácia konferencie nazvanej spoločným názvom „Náš región a zaujímavosti“ prebehla 5.3 2013 v Mestskom kultúrnom centre v Žiari nad Hronom. Cieľom jednej skupiny bolo ponúknuť možnosti turistiky v našom okolí, akými sú napríklad Vtáčnik, Sitno či Szaboova skala. Okrem toho sa žiaci dozvedeli, že mesto Žiar má aj svoj horolezecký klub nazvaný „HK James“, do ktorého môžu rodičia prihlásiť svoje ratolesti v ktoromkoľvek veku. Stačí len mať trochu času a chuti, výsledok sa určite dostaví. Aké iné zaujímavosti ešte ponúka náš región? Napríklad aj dve okolité zrúcaniny hradu Šášov a Revište. Zaujímavosťou sú určite aj vežové hodiny nachádzajúce sa v samom srdci obce Hodruša-Hámre. Prečo práve tieto vežové hodiny? Žiak našej školy, Peter Fridrich, tieto kedysi nefunkčné hodiny spojazdnil a každý deň sa o ne stará. Aj takýto príspevok je určite pre žiakov podnetom, ako sa dá využiť voľný čas efektívne a užitočne. Nadviazaním k tomuto príspevku bola Baňa Starovšechsvätých, takisto nachádzajúca sa v Hodruši Hámroch. Významní podnikatelia boli zaujímavou vložkou programu, kde žiaci bližšie nahliadli do života známych neznámych, ako sú napr. Bill Gates, Coco Chanel a mnohí iní.

Druhá skupina zameraná hlavne na športové aktivity a voľný čas v našom regióne nás oboznámila s netradičnými druhmi športu, akými sú napríklad Freeride, Parkour, či Workout. Okrem toho nás potešila aj tradičnejšia, ale o to vtipnejšie spracovanejšia téma z basketbalu.  Navyše sme si mohli urobiť aj konkrétnejšiu predstavu o tom, ako to je v našom regióne s poľovníctvom, rybárstvom a voľným časom ľudí, ktorí sa radi niečomu venujú.

A aký je náš záver? Znova sme si raz ukázali a presvedčili sa o tom, že aj my máme žiakov, ktorí svoj voľný čas nezabíjajú len nezmyselným vysedávaním za počítačom a ničnerobením, ale venujú sa aj činnostiam, ktoré mnohých prekvapia a možno zaujmú natoľko, že vzbudia záujem aj u tých „lenivejších“. A tá najdôležitejšia vec bola pre nás, že samotní žiaci prejavili aktívny záujem o organizovanie konferencií, ktoré sme začali realizovať prostredníctvom projektu ESF "Ukáž mi – zapamätám si, urobím – pochopím."